top of page

do 28 mrt

|

Zaandam

Egon Krachts Mattheus Passion

Mattheus Passion à la Kracht De Nederlandse componist Egon Kracht schreef zijn Mattheus Passion als een moderne interpretatie van de oorspronkelijke muziek van J.S. Bach. Nu is Bachs meesterwerk à la Kracht na een korte pauze weer opnieuw live te horen.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Egon Krachts Mattheus Passion
Egon Krachts Mattheus Passion

Tijd en locatie

28 mrt 2024, 20:00 – 22:30

Zaandam, Papenpad 12, 1506 GR Zaandam, Nederland

Over het evenement

Mattheus Passion

Egon Kracht

Instrumentale bewerking voor klein ensemble

Mattheus Passion à la Kracht

De Nederlandse componist Egon Kracht schreef zijn Mattheus Passion als een moderne interpretatie van de oorspronkelijke muziek van J.S. Bach. Nu is Bachs meesterwerk à la Kracht na een korte pauze weer opnieuw live te horen.

Het is alweer tweeëntwintig jaar geleden dat Egon Krachts Mattheus Passion in première ging. Het bleek het startschot te zijn voor talloze bewerkingen, waarmee het taboe doorbroken was om aan het heiligste huisje van de klassieke muziek te komen. Kracht brengt met zijn uitvoering de Mattheus Passion terug tot de essentie en dat levert een korte, maar krachtige en vooral levendige interpretatie op.

Critici waren het er direct over eens: het is een bijzondere ervaring deze Mattheus te ondergaan. Met een ensemble van zeven musici nadert Kracht de componist Bach tot op het bot. Hij openbaart de kern en laat horen waar het om gaat, waarom deze muziek zo bijzonder is en de ziel altijd diep raakt. Met respect komen alle thema’s uit het meesterwerk aan de orde. Het recitatief, het kakelende koor en natuurlijk de koralen en de aria's. De Mattheus volgens Kracht is meer dan een bewerking of een ode. Het is een mooi afgerond werk, dat naast Bach overeind blijft omdat het Bach recht doet.

Kracht begon zijn experiment met de vraag wat er van het spirituele karakter van de Mattheus overblijft als je de tekst weglaat en de verhalende zanglijnen worden overgenomen door de instrumenten uit het orkest. Het helpt als je hem een beetje kent, de Mattheus Passion. Want dan hoor je hoe slim en liefdevol, hoe trouw en hoe creatief Egon Kracht Bachs meesterwerk concentreerde en omwerkte tot een eigenzinnige tocht voor klein ensemble. Deze Mattheus klinkt zeer Bach, en fabelachtig fris.”

Mattheus Passion 2024 door Egon Kracht & the Troupe:

Angelo Verploegen – bugel, Michiel van Dijk – saxofoon en klarinet, Noortje Braat – viool, Bokke Rypma – gitaar, Jakob Klaasse – orgel, Niels Verbeek – marimba en Egon Kracht – contrabas.

Tickets

  • Normaal

    € 25,00
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

Event Info: Events
bottom of page